Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı | Sayı : 68 (Kasım 2024)

46 CAFERSADIKABALIOĞLUEĞİTİMVEKÜLTÜRVAKFI D enizli, Ege bölgesinde tarım ve hayvancılığın hakim ol- duğu dokumacılık ve çeşitli sanayi kollarının da oldukça gelişti- ği zengin bir ildir. Tarih boyunca bir- çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olması, hem coğrafi konumu hem de iletişim içinde olduğu uygarlık- ların etkisi Denizli’nin ilçelere göre de farklılaşan çok zengin bir mutfak kültürüne sahip olmasını sağlamış- tır. Denizli mutfağında hem bitkisel hem de hayvansal ürünler yer alır. Zeytinyağı ençokkullanılanyağlar- dan olup, tereyağı da kullanılmak- tadır. Kendiliğinden yetişen otlar Denizli mutfağında önemli bir yere sahiptir. Örneğin ısırgan otu, ebe- gümeci, ekşikulak vb. Bu otların sa- latası yapıldığı gibi sac böreklerinin ya da pidelerin içinde de kullanıl- maktadır. Otlardan bazen yoğurt- lama denilen yemekler yapılmakta bazen de kavrulduktan sonra üze- rine yumurta kırılıp tüketilmektedir. Tahıl da Denizli mutfağında yay- gın kullanılan ürünler arasındadır. Hamur işlerine Denizli mutfağında pide ve sac böreği olarak rastla- mak mümkün olup hamur işlerinde daha çok buğday unu kullanılmak- tadır. Denizli mutfağındaki tatlılar genellikle hamur tatlılarıdır. Örne- ğin Tavas Baklavası ve tahinli pide oldukça meşhur tatlılarındandır. Denizli sıcak bir iklime sahip olduğu için sebzelerin ve meyvelerin kuru- tularak saklanması yaygındır. Özel- likle coğrafi işaretli Kale biberi çok fazla kurutulan ürünlerdendir. Dol- malık patlıcan ve biber de yaygın olarak kurutulmaktadır. Kurutulan domates ve biberler baharat haline getirilerek de tüketilmektedir. Kekik, Denizli topraklarında çok yetişti- rilmekte daha çok baharat olarak kullanılmakta ve çayı tüketilmekte- dir. Denizli mutfağında helvalar da geniş yer tutar. Kaşık helvası, irmik helvası, keten helva, tenem helva gibi. Meyvelerden peskel ya da bes- sel adında pekmez kullanılarak ya- pılan reçel benzeri tatlılar da mut- fakta yer almaktadır. Sebzelerden turşular yapılmaktadır. Daha çok Buldan bölgesinde sebzeleri haş- DENİZLİ VE GASTRONOMİ Denizli mutfağında hem bitkisel hem de hayvan- sal ürünler yer alır. Zey- tinyağı en çok kullanılan yağlardan olup, tereyağı da kullanılmaktadır. Kendiliğinden yetişen otlar Denizli mutfağında önemli bir yere sahiptir. Örneğin ısırgan otu, ebe- gümeci, ekşikulak vb. Bu otların salatası yapıldığı gibi sac böreklerinin ya da pidelerin içinde de kullanılmaktadır. PROF.DR . NURTEN ÇEKAL Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi

RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMzUy