Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı | Sayı : 68 (Kasım 2024)

47 CAFERSADIKABALIOĞLUEĞİTİMVEKÜLTÜRVAKFI layarak yapılan düğün turşusu ve Tavas yöresinde yapılan gelin turşusu oldukça özel lezzetler ara- sındadır. Kırmızı et Denizli mutfa- ğında en fazla kullanılan etlerden olup kebap, keşkek, güveç yapımı başta olmak üzere çeşitli yemek- lerde kullanılmaktadır. Bazı ilçe- lerde örneğin Çameli’de alabalık çiftlikleri bulunmakta ve buralar- da balık restoranları da eşsizman- zaralarıyla birlikte misafirlere hiz- met sunmaktadır. Çivril Işıklı gölü çevresinde de dişli olarak tabir edi- len balıkları restoranlarda bulabi- lirsiniz. Denizli mutfağında tavuk eti de kullanılmaktadır. Cerpleme, Denizli’nin en sevilen lezzetlerin- den bir tanesidir. Cerpleme, tavuk etiyle yapılan yemeklere en iyi ör- nektir. Denizli mutfağında yoğurt da özellikle sos olarak kullanılan süt ürünlerindendir. Yoğurt, ayran şeklinde, sofralarda yemeklerin yanında yardımcı yemek ve ye- meklere sos olarak çokça kullanı- lır. Süzme yoğurttan yemeklere sos yapılır ve biber yoğurtlaması, fasülye yoğurtlaması gibi isimler alır. Ekşileme olarak tanımlanan sebze yemekleri de meşhurdur. Fasulye ekşilemesi, biber ekşile- mesi gibi. Denizli merkeze gelindiğinde ilk göze çarpan lezzet Denizli kebabı- dır. Denizli kebabının tarihi olduk- ça eskilere dayanmaktadır. Deniz- li kebabının özelliği kuzu etinden yapılması ve pişirilmesinde sakız ağacı odunlarının kullanılmasıdır. Sabahtan öğleye kadar odun ate- şinde pişirilen etler pide üzerinde söğüş soğan ve domates ile servis edilir. Serviste kuru biberde yer alır. Özelliği elle yenmesidir. Çatal bı- çak kebap servisinde kullanılmaz. Denizli de özellikle Bayramyeri denilen bölgede çok sayıda ke- bapçı bulunmakta olup hem De- nizli halkının hem de yerli ve ya- bancı turistlerin kebap dendiğinde tek uğrak yeri olma özelliğini koru- maktadır. Denizli’nin ikisi merkez olmak üze- re 19 ilçesi bulunmakta olup yetiş- tirilen ürünler ilçelere göre de fark- lılık göstermektedir. Bu da mutfak kültürünün zenginleşmesine ve çeşitlenmesine neden olmuştur. Denizli merkeze gelindiğin- de ilk göze çarpan lezzet Denizli kebabıdır. Denizli kebabının tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. Denizli kebabının özelliği kuzu etinden yapılması ve pişirilmesinde sakız ağacı odunlarının kullanılmasıdır. Sabahtan öğleye kadar odun ateşinde pişirilen etler pide üzerinde söğüş soğan ve domates ile servis edilir.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMzUy