Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı | Sayı : 68 (Kasım 2024)

48 CAFERSADIKABALIOĞLUEĞİTİMVEKÜLTÜRVAKFI En güneyde bulunan Çameli’de alabalık çiftlikleri mevcut olup ba- lık restoranları da hem yerli hem yabancı turistleri ağırlayacak ni- teliktedir. Bölgede yetişenmeneviş adlı bitki mutfakta kullanılmakta meneviş pişirilip üzerine süzme yoğurt sos olarak ilave edilmekte ve meneviş yoğurtlaması ismi ve- rilmektedir. Ayrıca yapımında et, bulgur, mısır unu ve kuyruk yağı kullanılan leyen böreği de Çame- li’nin eşsiz lezzetlerindendir. Ça- meli fasulyesi ve cevizi de coğrafi işaretli ürünlerdendir. Tavas’ a gidildiğinde fırıncılığın da hakim olduğu görülmektedir. Ta- vas özellikle pideleriyle ünlüdür. Tahinli ballı cevizli pidesi de yiyen- lerin hayran kaldığı bir lezzettir. Güveç, Tavas’ta toprak kaplarda fırınlarda pişirilmekte olup resto- ranlarda kolayca ulaşabileceğiniz bir lezzettir. Gelin turşusu da Tavas dışında rastlayamayacağınız eş- siz bir turşudur. Düğün yemekle- rinde güveç, pilav, kuru biber patlı- can dolması yanında eksik olmaz. Tavas isli (yanık kokulu) yoğurdu da geleneksel ürün adı alarak tes- cillenen ürünlerdendir. Tavas bak- lavası kırk kat açılarak bol cevizli yapılan baklavalardandır. Coğrafi tescil almıştır. Tavas tarhanası özel bir lezzettir. Kuru patlıcan biber dolması da çok lezzetli yemekleri arasındadır. Tatlılardan kaşık hel- vası çok sevilen bir lezzettir. Kale biberi, coğrafi işaretli gastro- nomik ürünlerdendir. Kale bibe- riyle biber tatarı yapılmakta olup yapımında süzme yoğurt ve kızar- tılmış kale biberi kullanılmaktadır. Soğuk servis edilen bir yemektir. Denizli’de restoranlarda rastlana- bilinecek bir lezzettir. Babadağ, keşkeği ile ünlüdür. Keş- kek büyük kazanlarda uzun sa- atler boyunca karıştırılarak odun ateşinde yapılmakta koyun eti kullanılmakta ve her yıl festival düzenlenmektedir. Buldan, simidi ve otlu pidesi ile ün- lüdür. Halkıngeçimkaynağı doku- macılık olduğu için eski dönemler- de çalışanlar için hızlı hazır yemek olan Balcan sovan yufka ekme- ğiyle dürüm yapılarak tüketilirdi. Balcan sovan patlıcanın közlenip soğanla birlikte doğranarak içine çitlenbik tohumu, çökelek, yağ tuz ve koruk ya da nar ekşisi ilave edil- mesiyle hazırlanan bir yemektir. Hızlı tüketilen yemeklerden biri de çağla dövmesidir. Bu da genellikle dürüm yapılarak tüketilmektedir. Bahar aylarında taze çağlanın dövülerek içerisine çeşitli yeşillikler, yumurta, zeytinyağı ve ekşi eklen- mesiyle hazırlanmaktadır. Köfter, gün balı, güveç, tenem helvası da Buldan’a özgü yiyeceklerindendir. Buldan kestanesi coğrafi işaret al- mıştır. Honaz kirazı ile ünlü bir ilçedir. Ho- naz kirazı coğrafi işaret almıştır. Honaz’da her yıl kiraz festivali dü- zenlenmektedir. Bozkurt ilçesinin yemek kültürü Bozkurt’un demografik yapısın- dan dolayı diğer ilçelere göre bi- raz daha farklılık göstermektedir. Hamur işleri ve ekmekleri oldukça farklıdır. Kiide, kolaç, cızlama gibi hamur işleri oldukça lezzetlidir. Beyağaç’ta her yıl tarhana festi- vali düzenlenmektedir. Beyağaç top tarhanası kuzu eti ile pişiril- mekte içerisine kuru biber ilave edilmektedir. Acıpayam’da özellikle de soğuk kış günleri buğday ve kuru bakla- giller kullanılarak yapılan dirleme oldukça özel bir yemektir. Acıpa- yam’da yapılan tarhana çeşidi çe- rez olarak da tüketilmektedir. Çal üzümü ile meşhurdur. Çal’da Acıpayam’da özellikle de soğuk kış günleri buğday ve kuru baklagiller kulla- nılarak yapılan dirleme oldukça özel bir yemektir. Acıpayam’da yapılan tar- hana çeşidi çerez olarak da tüketilmektedir. Denizli oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Hem Akdeniz hem de Ana- dolu mutfağının özelliklerini taşımaktadır. Tüm besin gruplarını içine alan yemek- leri mevcuttur. Örneğin et, sebze, tahıl, süt ve türevleri ve meyve ve sebze grubun- daki besinlerden yapılan yüzlerce farklı yemek çeşidi bulunmaktadır.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMzUy