Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı | Sayı : 68 (Kasım 2024)

49 CAFERSADIKABALIOĞLUEĞİTİMVEKÜLTÜRVAKFI bağ bozumu kültür ve sanat fes- tivali düzenlenmektedir. Çaput Aşı, bilinen çal yemeklerinden bir tanesidir. Yapımında üzüm, asma yaprakları et ve bulgur kullanıl- maktadır. Çivril dişli balığı yalnızca Denizli Çivril’de Işıklı gölünde bulunan bir balıktır. Çivril’de göl kenarındaki restoranlarda göl manzarası eşli- ğinde afiyetle tüketebileceğiniz bir balıktır. Çivril elması ile de meşhur olup her yıl uluslararası elma festi- vali düzenlenmektedir. Denizli oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Hem Akdeniz hem de Anadolu mutfağının özel- liklerini taşımaktadır. Tüm besin gruplarını içine alan yemekleri mevcuttur. Örneğin et, sebze, tahıl, süt ve türevleri ve meyve ve sebze grubundaki besinlerden yapılan yüzlerce farklı yemek çeşidi bu- lunmaktadır. Dolayısıyla gastro- nomi turizmi açısından oldukça önem arz etmektedir. İl gastrono- mik ürünlerin çeşitliliği ve zengin- liğiyle Unesco Gastronomi Şehirler Ağına adaydır. Denizli sağlık tu- rizmi, doğa turizmi, tarih ve kültür turizmi açısından oldukça önemli bir destinasyondur. Her yıl çok sa- yıda yerli ve yabancı turiste ev sa- hipliği yapmaktadır. Denizli’de ye- rel mutfağın ön plana çıkarılması ve yerel yemek sunan restoranla- rın sayısının artırılması gerekmek- tedir. Hem il merkezindeki hem de ilçelerdeki restoranlar menülerin- de yerel lezzetlere de yer vermeli- dirler. Son zamanlarda ildeki bazı restoranlar menülerinde yöresel yemeklere yer vermektedir ancak bunların sayısı artırılmalıdır. Bu hem Denizli mutfağının tanıtımı hem turizm gelirlerinin artırılması hem de Denizli ilinin Unesco Ya- ratıcı Gastronomi şehirleri ağına girebilmesi açısından önemlidir. Denizli’de gastronomi festivalleri düzenlenmektedir. Bu festivallerin bölgenin gastronomik ürünlerinin tanıtımı ve dolayısıyla gastronomi turizmi açısından çok önemlidir. Bu nedenle festivallerin sayısının ve niteliklerinin artırılması gerek- mektedir. Denizli’nin çok sayıda yerel gastronomik ürünü bulun- masına rağmen ilde gastronomi müzesi bulunmamaktadır. Gastronomi müzeleri, bölgelerin gastronomik ürünlerinin tanıtımı ve gastronomi turizminin gelişi- mi açısından oldukça önemli bir misyon üstlenmektedir. Denizli’de tematik gastronomi müzelerinin açılmasına gereksinim vardır. Ye- rel yönetimler, sivil toplum kuru- luşları, üniversite ve halk işbirliği yaparak Denizli’yi gastronomi turizmi açısından zirveye taşıya- caktır.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMzUy