Background Image
Previous Page  41 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 41 / 44 Next Page
Page Background

temin edilir. Çiçekler ise kız tara-

fından yetiştirilip düzenlenir. Bu çi-

çekler genelde kasımpatının değişik

renkleridir. Gelin başı süslemekte

daha çok işe yarar. Çünkü düğünle

genelde güzün işler bittiğinde yapı-

lır.

Gelin Bardağının Anlattıkları

• Bir evde gelinlik çağına

yaklaşan kız ya da kızlar olduğu

bir yabancı tarafından odanın

içine bakıldığında evde hiç kimse

olmasa bile anlaşılır.Çünkü raflarda

bardaklar dizilidir.

• İçinde o yeni evlilere veya da-

mat köyden dışarı gittiğinde, geline

kimseye muhtaç olmadan yemek

yapıp yiyecek kadar malzeme var-

dır.

• Evde su ondan içilir.

• Kırılmaya karşılık yedeği vardır.

(Sayısı çokçadır)

• Eskiyen bardaklar ocak bardağı

olarak kullanılır.

***

Ocak bardağı, ocağa sürekli dolu

olarak sürülür. Suyu azalırsa boğa-

zından çatlar kırılır. Aynı zamanda

her zaman sıcak su bulunur. Bula-

şık, beyin ya da misafirlerin yemek

öncesi (nadiren) yemek sonrası el-

lerini ağızlarını yıkamakta kullanılır.

Aynı zamanda küçük ve büyük ab-

dest de ondan alınır.

Bardakların ağızları ve emzikleri

değişik çiçeklerle sıkıca tıkanmıştır.

Bu çiçeklerin görevi vardır.

a) Değişik renkte kuru çiçek ola-

rak bir nevi süstür.

b) İçindeki erzakın fareler tara-

fından yenmesini engeller.

c) Gelin doğum yaptığında bu çi-

çekler havanda dövülüp tülbentten

geçirilerek bebeğin pişik yerlerine

ekilirdi.

Gelin Bardağının Kız Evinden

(Yeni Evine-Gelin Evine) Damat

Evine Gidişi

Düğün sırasında gelin alma

günü köyün her vatandaşı (her

hane) “okulanmıştır”. Erkekler da-

mada para takarak ya da hediye

alarak durumuna göre verilen oku-

yu okurlar.

Kadınlar ise komşu kadınlar

(kuşluk vaktinden düğün alayının

gelin almaya gelinceye kadarki za-

man) birbirlerini “ünlerle”. Beraber-

ce 3-5 kadın kavilleşirler.

Her kadın bakracının içine evin-

de ne varsa (tarhana, topan tar-

hana, bulgur, fasulye, mercimek,

nohut, mısır, mürdümek, soğan,

buğday, susam, haşhaş,) biraz ko-

yar. Bakraçlar kola takılır. Yaren-

lik edilerek kız evine varıldığında

herkesin bakracı alınır. Gelenlere

sofra kurulur. Getirdikleri cins cins

dökülür. Yemekten sonra kadınlar

bakraçlarını alarak (Hayırlı olsun!)

dilekleri ile evlerine dönerler.

Gelinin (ata binme) zamanı yak-

laşırken önceden hazırlanan bardak

tepesi aşağı getirilip tabanlarına

birkaç kere el ayası ile vurulur. İçinin

boşalmasından emin olunduktan

sonra her biri ayrı cins toplanan

erzak cinsinden doldurulup ağızları

(daha dikkatli) çiçeklerle tıkanarak

hazır hale gelir.

Hazırlanan bu bardaklar artık

tam anlamı ile “Gelin Bardağı” ol-

muşlardır. Her biri 8-11 yaş çocuk-

ların eline verilir. Kırmadan (düğün

evine) damat evine götürmeleri

söylenir. Çocuklar büyük bir sevinç-

le bardakları adeta kapışırlar. (Bu

sırada bardak alamayan çocuk ken-

dini şanssız sayar)

Çocuklar en kısa yoldan gidip

(damada) bahşiş karşılığı teslim

eder…

Gelinin (ata binme)

zamanı yaklaşırken

önceden hazırlanan bardak

tepesi aşağı getirilip

tabanlarına birkaç kere

el ayası ile vurulur. İçinin

boşalmasından emin

olunduktan sonra her biri

ayrı cins toplanan erzak

cinsinden doldurulup

ağızları (daha dikkatli)

çiçeklerle tıkanarak hazır

hale gelir.

39