oldukça yüksektir. Vücudumuzun ihtiyaç
duyduğu protein, yağ, karbonhidrat ve
mineral açısından yeterlidir. Uzun süreli
kaynatma nedeniyle vitamin değerinde
azalmalar meydana gelmektedir. Buna
rağmen C vitamini hariç vitamin değeri
böylesi bir yemek için genelde yeterlidir.
Yapısındaki buğdaydan kaynaklanan ni-
şasta ve et yağı nedeniyle de doyurucu
ve tok tutucudur.
SONUÇ
Keşkek, hazırlanması zor paylaşımı
bir o kadar kolay ve anlamlı geleneksel
bir yemeğimizdir. Onun tadında yardım-
laşma, paylaşma, kaynaşma; kokusunda
herkesle paylaşmanın ve peygambere
ait bir geleneğin sürdürülmesinin hazzı
vardır. Onsuz dualarımızın kabul olma-
yacağına inanırız sanki. Onu kaynat-
madan sünnet olamayacağımızı hatta
evlenemeyeceğimizi düşündüğümüzden
bir çocuğa keşkeğinin kaynatılıp kay-
natılmadığını, delikanlıya da keşkeğinin
yenilip yenilmediğini sorarız. Kısaca-
sı Anadolu coğrafyasında hatta diğer
Türk yurtlarında benzerlerini yaparak iyi
günde-kötü günde, varlıkta-yoklukta, se-
vinçte-tasada bir olmanın, birlik olmanın
önemini bir kez daha yaşarız, yaşatırız.
Kısacası biz keşkeksiz, keşkek bizsiz ola-
maz, olmamalı.
Keşkek ustası ve tezgahı
Keşkek eziliyor
36