Previous Page  34 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 34 / 44 Next Page
Page Background

BIR CEMIYET YEMEĞI

KEŞKEK

Keşkek, Türk yemek kültüründe sadece

hane halkı için yapılmayan, yalnız yenilme-

yen; yardımlaşma, kaynaşma, paylaşma

cemiyetlerinde beraberce hazırlanıp bera-

berce yenilen özel bir yemektir. Bu özelliği

nedeniyle doğumda-ölümde, düğünde-sün-

nette-mevlitte, uğurlamada-karşılamada,

yağmur

duasında-nevruzda-hıdrellezde

beraberce hazırlar, beraberce yeriz. Hatta

yapımında kullanılacak buğdayı, eti, kaza-

nı-düzeni, kepçeyi-kevgiri de ortak bütçe ile

alır ve onları kutsal bir emanet gibi korur

kollarız. Diğer yemekleri israf etmekte pek

bir sakınca görmez iken keşkeğin israf edil-

mesine asla gönlümüz razı olmaz. Hatta

bazılarımız “peygamber yemeği” olduğuna

inanır ve sırf bu yüzden ona sadece yemek

olmanın üstünde daha farklı bir anlam yük-

ler.

Keşkek neredeyse ülkemizin tamamında

bilinen ve genellikle cemiyetler için yapılan

bir yemektir. Bu özelliği nedeniyle teme-

linde keşkek pişirip gelenlere ikram etmek

olan 71 ayrı geleneksel keşkek hayrı vardır.

Bunların bazıları örneğin Aydın Karacasu

Dedebağ Keşkek Hayrı’nda olduğu gibi yüz-

yıllara dayanan bir geçmişe sahiptir (Dede-

bağ Keşkek Hayrı’nın bu yıl

733.sü

yapılmış

ve yaklaşık 20.000 kişiye dağıtılmıştır.

www.milliyet.com.tr

, 30.08.2015). Deniz-

li’de de bu geleneksel keşkek hayırlarından

3 tanesi yapılmaktadır. Bunlar;

1. Babadağ, Karaçöplen Yaylası Keşkek

Hayrı (Eylül ayının ilk hafta sonu),

2. Kızılcabölük, “Bir Tabak İki Kaşık” Keş-

kek Hayrı (Haziran ayının ilk hafta sonu),

3. Tavas Sekiköy Hıdrellez Keşkek Hayrı

(Mayıs ayının ilk hafta sonu).

Geleneksel hale gelen keşkek hayırları-

nın bir diğer yönü bunun bir şekilde inanç

sistemine bağlanmış olmasıdır. Bu nedenle

keşkek yapma mekânları büyük oranda ya

bir türbe ya da mezar ile özdeşleştirilmiştir.

Doç. Dr. Ramazan GÖKÇE,

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi

32