Previous Page  22 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 22 / 44 Next Page
Page Background

20

liğin kimyasal analizi incelendiğin-

de Cr oranı EN 10088’den bir miktar

yüksek bulunmuş olsa da 1.4034

malzeme nolu X46Cr13 martenzitik

paslanmaz çeliğine yakın olduğu

söylenebilir.

İmalatçı tarafında eski standartta

gösterildiği haliyle Ck60 olarak ifa-

de edilen EN 10083’de C60E olarak

bulunan numuneye ait analizler

incelendiğinde olması gerekenden

düşük olması sebebiyle daha çok

C50E veya C55E olabileceği tespit

edilmiştir.

Genellikle 5 farklı kalitedeki çe-

liklerden Yatağan kılıçları üretil-

mektedir. En uygun fiyatlı olanları

3260 Ereğli çeliği olmakla birlikte

ıslah çelikleri, paslanmaz çelikler,

takım çelikleri ve Damascus çelikle-

ri olarak sıralanabilir. İmalatçı usta-

lar kullandıkları çelikle ilgili sınırlı

bilgiye sahiptir. İmalatçı açısından

yapılan kılıcın malzeme fiyatı, da-

yanımı, esnekliği, işlenebilirliği (şe-

killendirilebilirliği) ve son görünü-

mü önemli kalite parametreleridir.

3.Yatağan Kılıcı Üretim Aşamaları

ve Isıl İşlemi

Kılıçlar ülkeden ülkeye farklılık

gösteren çeşitli takım ve yöntem-

lerle birçok farklı malzemeden ya-

pılmaktadır. Bir kılıçtan beklenen

başlıca özellikler; dayanım, sertlik

tokluk (esneklik) ve denge olarak

sayılabilir. Kılıçların kullanımı es-

nasında ani darbelere karşı toklu-

ğunun yüksek olması, çatlamadan

veya kırılmadan kullanılabilmesi

oldukça önemlidir. İlk imal edilen

metal kılıçların bakır ve bronzdan

yapıldığı bilinmektedir. Demirin

keşfinden sonra daha dayanıklı

ve uzun ömürlü kılıçlar yapılmış-

tır. Çeliğin keşfinden sonra ise çok

daha dayanıklı, keskin ve uzun

ömürlü kılıçlar yapılabilmesi müm-

kün olmuştur.

Kılıç üretimi genellikle sıcak ve

soğuk şekillendirme, ısıl işlem ve

son işlem olmak üzere üç aşamada

gerçekleştirilmektedir. Yatağan kı-

lıcı imalatının ilk aşamasında yarı

mamül sactan yapılacak kılıcın bo-

yutlarına uygun kesim yapılmakta-

dır, Şekil 4a,b,c,d.

Yumuşak tavlanmış olarak satıl-

makta olan yarı mamül kılıç malze-

mesini istenilen boyutta kesen usta,

parçayı önce belli bir süre soğuk

olarak döverek kılıca kaba şeklini

vermeye çalışmaktadır, Şekil 4b,c,d.

Kılıca örs üzerinde çekiçle ilk şekil

verme esnasında kılıç malzeme-

si gitgide sertleşmektedir. Bunun

sonucu olarak belli bir soğuk şekil

vermeden sonra usta parçayı sıcak

dövme sıcaklığına ısıtarak tekrar

yumuşatmakta ve çekiçle dövme-

ye devam ederek kılıcı şekillendir-

mektedir. Malzemeyi sıcak dövme

sıcaklığına getirmek için halk ara-

sında demirci ocağı da denilen ısıt-

ma sisteminden yararlanılmaktadır,

Şekil 4e,f.

Son derece basit bir ısıtma sistemi

olan demirci ocağında sıcaklık kont-

rolü bulunmamaktadır. Çeliği ısıtan

usta ısıtma esnasında çeliğin rengine

bakarak uygun sıcak şekillendirme

sıcaklığına gelip gelmediğine karar

vermektedir. Örneğin sıcak dövme

sıcaklığı için portakal rengi (turun-

cu yaklaşık 950-1000

O

C, bkz Çizelge

3) ile açık sarı (1100

O

C) veya limon

sarısı (1200

O

C) arası renge gelinmesi

beklenmektedir. Su verme sıcaklığı

için ise (aslında oksitlenme sıcaklığı

kastediliyor) portakal rengine (950-

1000

O

C) gelmesi beklenmektedir.

Menevişleme için kızılımsı bir renge

(250

O

C) gelmesi beklenmektedir. Bu

pratik yöntemi Yatağan kılıcı imal

eden her ustanın ağzından duymak

mümkündür.

Ocaklarda tavlama sıcaklığını

kontrol altında tutmak zordur. Her-

hangi bir dikkatsizlik sonucunda

iş parçası kıvılcımlar saçarak ya-

nabilir. Ocaklarda tavlanan çelikle-

rin sıcaklıkları yaklaşık olarak tav

renklerinden anlaşılabilmektedir.

Bu yaklaşım ne kadar bilimsellikten

uzak görünse de pratik uygulama

açısından bilimsel değerlere uygun

düşmektedir.

EN10088 standardına göre Yata-

ğan kılıcında kullanılan martenzitik

paslanmaz çeliklerden X46Cr13 ve

X50CrMoV15 için su verme sıcak-

lığı 1000-1100

O

C, soğutma ortamı

yağ veya hava, menevişleme sıcak-

lığı ise 200-350

O

C arası verilmekte-

dir. Buradan görüleceği üzere usta-

nın EN 10088 standardını bilmeden

yaptığı sertleşme işleminde kullan-

Şekil 4: El işçiliği ile Yatağan kılıcı yapımından görünümler (Resimler Yatağan Kasabasında bulunan Yatağan kılıcı

ustalarından Süleyman Şahin’in evinin altında bulunan Şahinörs Kılıç atölyesinde çekilmiştir)